NEN 2654 bij brandpreventie

NEN 2654 bij brandpreventie

NEN 2654 bij brandpreventie

Een pakket van eisen samengebracht

Wanneer het gaat om brandbeveiliging en brandpreventie hoor je geregeld de term NEN 2654 vallen. Dit is een technische uitdrukking die eigenlijk een pakket van eisen omvat. Het is een pakket wat bestaat uit een aantal regelementen en aanwijzingen die betrekking hebben op alle zaken die onder brandpreventie vallen. We zullen de delen van dit pakket van eisen voor je toelichten.

NEN 2654-1 bij installaties

Als er brand uitbreekt moet dit in een zo vroeg mogelijk stadium worden geconstateerd. Nog voordat de brand van een gevaarlijke afmeting is moet er een melding komen waardoor het personeel kan ingrijpen bij een gevaarlijke situatie. Nog voordat de vlammen te zien zijn moet de vuurhaard reeds worden gedoofd; alles wat hierbij van belang is vind je terug in de regels die gaan over de brandmeldinstallaties. De regelementen hebben betrekking op het beheer, maar ook op het onderhoud en de controle van de installaties die hiermee te maken hebben.

NEN 2654-2 bij het ontruimingsalarm

Breekt er brand uit in een bedrijf, dan is het zaak dat er een ontruimingsalarm afgaat wat het personeel op de juiste manier alarmeert. Dit systeem dient ook met regelmaat te worden gecontroleerd, en bij de installatie ervan moeten een aantal stappen goed worden doorlopen. Het personeel moet niet alleen het alarm herkennen; ook de werking ervan dient bekend te zijn voor een goed functioneren.

NEN 2654-3 bij de rookbeheersing

Als er dan brand komt is het zaak dat er accuraat wordt opgetreden. De rook moet snel worden afgevoerd en er moet worden gekeken of de omgeving gewaarschuwd moet worden. Deze stap is dan ook de laatste stap wanneer het aankomt op brandpreventie. De inhoudt van deze drie delen leer je bij de opleiding NEN 2654.